Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Ο εφιάλτης της Περσεφόνης




Πηγή: Ψηφιακό σχολείο

Δήμητρα, Περσεφόνη & Τριπτόλεμος

    Να ξαναθυμηθούμε τον μύθο: η πανέμορφη Περσεφόνη ήταν κόρη της θεάς Δήμητρας και του Δία.
    Κάποτε, ο θεός Πλούτωνας την αγάπησε και την πήρε στον κάτω κόσμο να μείνει μαζί του για πάντα. Η θεά Δήμητρα, όμως, τη ζήτησε πίσω. Έπειτα από μεσολάβηση του Δία, ο Πλούτωνας συμφώνησε να μένει η Περσεφόνη μαζί του 6 μήνες τον χρόνο και να επιστρέφει στη μητέρα της τους υπόλοιπους 6 μήνες.
    Έτσι, όταν η Περσεφόνη είναι στον κάτω κόσμο, η θεά Δήμητρα είναι λυπημένη και μαζί της και η γη. Κανένα φυτό δε δίνει βλαστούς και άνθη, όλα είναι μουντά και ψυχρά. Τότε έχουμε φθινόπωρο και χειμώνα. Όταν, όμως η Περσεφόνη ανεβαίνει στη μητέρα της, η Δήμητρα είναι χαρούμενη και μαζί της και η γη. Όλα τότε στη φύση ακολουθούν αυτή τη χαρά. Τα φυτά μεγαλώνουν, ανθίζουν και δίνουν νέους βλαστούς και υπέροχους καρπούς και όλα τριγύρω είναι ζεστά και φωτεινά. Τότε έχουμε άνοιξη και καλοκαίρι.



Φωτογραφίες από το χθες

    Σήμερα η Ελευσίνα είναι μια βιομηχανική πόλη της δυτικής Αττικής, που απέχει 23 χλμ. από την Αθήνα. Υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Αττικής. Ο επισκέπτης της περιοχής δεν μπορεί να φανταστεί το ένδοξο παρελθόν της πόλης, καθώς οι βιομηχανίες που εδρεύουν στην περιοχή έχουν αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της.
    Συγκεκριμένα λειτουργούν: 2 διυλιστήρια, 2 χαλυβουργεία με υψικαμίνους, 2 εργοστάσια τσιμέντου, 2 ναυπηγεία, 1 βιομηχανία πυρομαχικών. 




Φωτογραφίες από το σήμερα
Ένα από τα ωραιότερα έργα του μουσείου Ελευσίνας:H φεύγουσα Περσεφόνη". Προφανώς φεύγει για να μη βλέπει τη βιομηχανική επέλαση!